Hoşgeldiniz, Ziyaretçi
Lütfen Giriş ya da Kayıt.    Kayıp Parola?

Ameliyat sonrası bağırsak yapışıklığı çözümü nedir
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
EN ALTSayfa: 1
BAŞLIK: Ameliyat sonrası bağırsak yapışıklığı çözümü nedir
#846
Ameliyat sonrası bağırsak yapışıklığı çözümü nedir 14 Yıl, 1 Ay önce  
Doktor bey ben size Hatay’dan yazıyorum. Annem 61 yaşında ve son bir yıl içinde 5 kez ameliyat sonrası bağırsak yapışıklığından hastaneye yatırmak zorunda kaldık. Bu sorunun çözümü yokmudur hocam? Hürmetler
Misafir168 (Ziyaretçi)

Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
 
#875
Cvp:Ameliyat sonrası bağırsak yapışıklığı çözümü nedir 14 Yıl, 1 Ay önce Karma: 7  
İnce bağırsak tıkanıklığı % 60 ameliyat sonrası yapışıklıklar, % 20 kötü huylu tümörler (kanser), % 10 fıtıklar, % 5 Crohn hastalığı ve % 3 bağırsak dönmesi (volvulus) nedeniyle olur. Cerrahi kliniklerinde acil başvuruların % 20’si ince bağırsak tıkanıkları nedeniyle olur. En sık olarak bağırsak düğümlenmesi (tıkanıklığı) oluşturan ameliyatlar apandisit, kalın bağırsak ve rektum ameliyatları, jinekolojik ameliyatlar, mide ve onikiparmak bağırsağı ameliyatlarıdır. Alt karın bölgesi ameliyatlarının üst karın bölgesi ameliyatlarına oranla daha fazla bağırsak düğümlenmesine (tıkanıklığı) neden olduğu bilinmektedir. İnce bağırsak düğümlenmesi (tıkanıklığı) kısmi veya tam, yada basit veya boğulmuş olabilir. Bağırsak düğümlenmesi (tıkanıklığı) vakalarının % 40’ında boğulma söz konusudur ve bağırsak yapışıklığı veya bağırsağın mezenter adı verilen bağırsağın yağlı dokusu etrafında dönmesi sonucunda gelişir. Bağırsak tıkanıklığı olan bölümün üst kısmındaki bağırsakta genişleme olur ve bu bölümde sindirim sistemi salgıları ve yutulan hava birikir. Bu bağırsak genişlemesi daha fazla salgı yapılmasını uyarır ve biriken sıvılar giderek artar. Bunun sonucunda hem tıkanıklığın üzerinde ve hemde altında bağırsak hareketleri artar ve hasta sık ve yumuşak bir şekilde dışkılama yapar ve gaz çıkartır. Üst seviyelerdeki, bağırsak tıkanıklarında kusma gerçekleşir, bu durum bağırsağı sıkıştırarak bağırsaktaki şişliği (ödem) daha da arttırır. Bağırsak düğümlenmesi (tıkanıklığı) uygun şekilde tedavi edilmezse, bağırsağın beslenme bozukluğu, sonuçta kangrenine (nekroz veya çürüme) ve ardından da bağırsak delinmesine ve peritonit adı verilen yaygın karın zarı iltihabına neden olmaktadır. Bu tablo acilen tedavi edilmediği takdirde ölümcül seyreder. İlk 36 saatte ameliyat yapılırsa ölüm oranı % 8’e düşer ve 36 saatten sonra girişim yapılan vakalarda ölüm oranı ise % 25’e çıkar. İnce bağırsak düğümlenmesinin (tıkanıklığı) başlıca belirtileri arasında: karın ağrısı (kramp şeklinde ve şiddetli olur), bulantı, kusma, ishal (başlangıç aşamasında görülür), kabızlık, ateş, nabız yüksekliği, geçirilmiş bir karın ameliyatı ve geçirilmiş bir bağırsak veya yumurtalık gibi karın bölgesi kanseri yer alır.

İnce bağırsak düğümlenmesi (tıkanıklığı) tanısında kullanılan görüntüleme yöntemleri
- Karın röntgeni: Karın röntgeni ile % 30 gibi yanılma payı vardır. Ancak bağırsaklarda seviyelenmelerin görülmesi ile tanı konulur.
- Bilgisayarlı tomografi: Bilgisayarlı tomografinin (BT) ince bağırsak tıkanıklığında tanı değeri % 50 ve yerini göstermedeki başarısı % 95 civarındadır. Yabancı cisimleri de ayırt etmeye yarar.
- Enteroklizis: ince bağırsakların baryum adı verilen madde verilmesi sonrasında röntgenin alınmasıdır.
- Bilgisayarlı tomografi (BT) ile enteroklizis: BT enteroklizis günümüzde giderek klasik enteroklizis’in yerini almaktadır. BT enteroklizis’in ince bağırsak tıkanıklığında tanı değeri % 90 ve yerini göstermedeki başarısı % 100 civarındadır.
- Manyetik rezonans görüntüleme (MRG): ağır hasta durumdaki kişileri MRG cihazına sokmak kolay değildir ve bu nedenle bilgisayarlı tomografi (BT) kadar pratik değildir.
- Ultrasonografi: ince bağırsak tıkanıklığında ultrasonografi ucuz bir tanı yöntemi olup, tanıda % 90’a yakın değeri vardır.
- Kapsül endoskopisi: Kapsül endoskopisi (mini-robot veya mini-kamera), 1x3 cm ebadında (11 mm x 26 mm) ve 4 gram ağırlığında ve içinde bir mikroçip veya mini-kamera olan bir kapsülün yutulması ve bu cihazın sindirim sisteminde seyahat ederek görüntüler alması ve sonunda hastanın bu kapsülü dışkısı ile çıkartması işlemidir. İnce bağırsağın kısmi tıkanıklıklarında kullanılabilecek bir yöntemdir, tam tıkanıklıklarında ise kullanılmamalıdır.

Annenizde ameliyat sonrası yapışıklık tanısında en etkili yöntem kapsül endoskopisi veya BT enteroklizisdir. Bu şekilde ince bağırsaktaki yapışıklığın yeri tespit edilip laparoskopi yöntemi ile yapışıklık giderilebilir.

Saygılarımla,

Dr. Korhan Taviloğlu
Genel Cerrahi Profesörü
www.barsakcerrahisi.com
www.genelcerrah.com
www.drtaviloglu.tv
DrTaviloglu (Yönetici)
Yönetici
Gönderiler: 1889
graph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
 
EN ÜSTSayfa: 1